Ærøs Operavenner

Nyhedsbrev december 2016

 

Min oprindelige plan var at udsende et nyhedsbrev i november. Nu bliver det så i december i stedet, men det er stadig tids nok til at kunne indkalde rettidigt til generalforsamling. Det vender jeg tilbage til.

   Rigoletto, som var denne sommers opera i Ebbes Bådebyggeri, var en stor oplevelse. Endnu en gang formåede et dygtigt hold af sangere og musikere at rive os alle ud af virkeligheden og ind i operaens forunderlige, musikalske verden. I Guido Paevatalus iscenesættelse var der som altid plads til humoren, selv om historien om den forkrøblede Rigoletto, der endte med at miste sin datter, var ganske alvorlig.

   Foreningens næste opera-arrangement bliver en tur ind til Operaen på Holmen søndag den 19. marts 2017, hvor vi skal opleve Rossinis opera ”Rejsen til Reims”. På et tidspunkt var der lidt tvivl om, hvorvidt turen kunne gennemføres på grund af et for lille deltagerantal. Det har heldigvis rettet sig, men hvis der står en enkelt og drømmer om at komme med, så er der netop én ledig billet. Turen koster kr. 1.400 for transport, forestilling og aftensmad.

   Næste sommers forestilling på Ærø er nu også blevet fastlagt. Denne gang bliver der tale om hele to operaer, men de er til gengæld korte: Bajadser og Kappen. De opføres lørdag den 1. juli kl. 20 i Ebbes Bådebyggeri v/Monica Fabricius. Det bliver niende gang, at hallen vil genlyde af sang og musik!

 

Jalousien er det fælles omdrejningspunkt i Leoncavallos ”Bajadser” og Puccinis ”Kappen”, og i begge tilfælde vækkes jalousien af utroskab. Den kendteste af disse to operaer er uden tvivl ”Bajadser”, som hyppigt opføres sammen med ”Cavalleria Rusticana”, men altså ikke denne gang. Historien handler om en skuespillertrup, hvis leder, Canio, er jaloux, fordi en af skuespillerne, Tonio, gør tilnærmelser til hans kone, Nedda. Hun afviser ham imidlertid, for hun er mere interesseret i en ung bonde ved navn Silvio. Silvio opsøger Nedda og forsøger at overtale hende til at flygte med ham. Denne samtale overværer den afviste og sårede Tonio i det skjulte, og han beslutter sig for at hævne sig ved at hente ægtemanden Canio på kroen.

   Silvio når at flygte, og Nedda nægter at sige hans navn. Canio kan bare ikke slippe tanken, og om aftenen – midt under forestillingen – kommer han ind på scenen i rollen som bajadsen. Nedda er der allerede i rollen som Columbine, og foran publikum prøver han at presse hende til at fortælle elskerens navn. Hun nægter vedblivende, hvorefter Canio slår hende ihjel. Silvio forsøger at komme sin elskede til undsætning. Det koster også ham livet. Alt er forbi, eller som Tonio siger til publikum: ”Komedien er slut.”

 

Puccinis opera ”Kappen” er den første af de tre operaer, som indgår i ”Il trittico”, tre enaktere skrevet i årene 1915-1918. Jalousien blomstrer i fuldt flor, da Micheles pram er færdiglastet og hans kone, Giorgetta foreslår at invitere havnearbejderne på et glas vin. Havnearbejderne er alle betaget af Giorgetta, og hun bliver tydeligvis tiltrukket af den unge Luigi, som bliver hængende for at aftale et stævnemøde med Giorgetta. Aftalen bliver, at Giorgetta skal tænde en tændstik som signal om klar bane. Luigi går, og Michele, der tydeligt fornemmer, at noget er galt, begynder at tale om, at hun ikke elsker ham mere, og at han længes tilbage til den gang, de sad indhyllet på skibets dæk i de kølige aftener.

   Giorgetta går til køjs, medens Michele filosoferer over, om hans kone mon har en elsker. Han tænder sin pibe og kommer derved til at sende signal til Luigi, som straks lister sig ombord. Michele opdager ham og tvinger ham til at tilstå – og kvæler ham! Liget gemmer han under sin kappe, og da Giorgetta kommer op på dækket, opfordrer han hende til at varme sig under den lune kappe som i gamle dage. Der venter hende et chok!

 

Det bliver en dramatisk aften! Der åbnes for billetsalg ved Ærøs Operavenners generalforsamling, og der er som sædvanlig to priskategorier: A-billetter koster kr. 375,- og B-billetter koster kr. 325,-. Efterfølgende bliver billetterne solgt fra Turistkontoret

(62 52 13 00 eller post@arre.dk)

 

Som noget nyt afholdes generalforsamlingen denne gang i Biografen Andelen i Ærøskøbing. Det sker lørdag den 14. januar 2017 kl. 14.00.

 

Dagsorden ifølge vedtægterne

 

1.    valg af dirigent

2.    formandens beretning

3.    aflæggelse af årsregnskab

4.    fastsættelse af kontingent

5.    valg af bestyrelse

6.    valg af revisor og revisorsuppleant

7.    evt.

 

Efter generalforsamlingen vil der sædvanen tro blive vist en operafilm. Der kan købes kaffe, te, vin og måske lidt kage i biografens kiosk til forestillingen. Der bliver ligeledes mulighed for at betale foreningskontingent efter generalforsamlingen.

 

Husk, at I altid kan se billeder fra alle de foregående års forestillinger og læse det seneste nyhedsbrev på www.operavenner.dk.

 

Med venlig hilsen

 

Karsten Hermansen